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1. Question: CBAS centers are experiencing a significant drop in daily attendance due 
to COVID-19.  Can CBAS centers adjust staffing according to their daily attendance 
rather than their average daily attendance (ADA)? 

Answer: Title 22, Section 54423(a) states, “The program director, a registered nurse 
with public health background, a medical social worker, a program aide and the activity 
coordinator shall be on duty. Other staff shall be employed in sufficient numbers to 
provide services as prescribed in the individual plans of care, in accordance with the 
following minimal requirements, determined by each center's average daily attendance 
based on the previous quarter experience.” 

CDA is aware of the significant impact of COVID-19 on CBAS centers and participants.  
Given this situation, CBAS centers may temporarily adjust staffing based upon the 
hours of service and daily attendance, rather than the average daily attendance based 
on the previous quarter.  Providers shall communicate this change in operations to their 
CDA program analyst via email.  

CBAS centers are still required to ensure that the program director, a registered nurse, 
social worker, activity coordinator and program aide are on duty during service hours, 
and that there is sufficient staff to meet the needs of the participants who are attending 
the center.  It is expected that the center will continue to maintain appropriate staffing 
and attendance documentation.  

2. Question: Does CDA recommend CBAS providers temporarily close their centers to 
reduce the risk of exposure to participants and staff? 

Answer: On March 11, 2020, Governor Gavin Newsom issued guidance stating that 
non-essential gatherings should be limited to no more than 250 people, while smaller 
events can proceed only if the organizers can implement social distancing of 6 feet per 
person. Gatherings of individuals who are at higher risk for severe illness from 
COVID-19 should be limited to no more than 10 people, while also following social 
distancing guidelines. 

https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/CDPH%20Document%20Library/Gathering_Guidance_03.11.20.pdf
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/CDPH%20Document%20Library/Gathering_Guidance_03.11.20.pdf


CBAS participants are considered at higher risk for illness from COVID-19.  The 
center’s decision to close should be based on the level of local community transmission 
or impact of COVID-19 and a consideration of the participant’s level of risk.  The 
provider must then weigh these factors against the potential impact of disruption of 
services on participants. Centers should take steps to reduce the risk of exposure by 
triaging participants based on their level of need.  The center should plan for those 
participants with low-level needs to remain at home.  For those participants who 
absolutely depend on the center for care, the center may continue to provide services 
while taking the necessary steps to reduce contact. Several CBAS providers have 
chosen to reduce attendance or close temporarily based on an assessment of these 
factors.  For more information on mitigation strategies please refer to the 
Implementation of Mitigation Strategies for Communities with Local COVID-19 
Transmission publication from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 

Guidance based on information provided by the California Department of Public Health 
(CDPH) and the CDC. 
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/Pages/Immunization/ncov2019.aspx 
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/community-mitigation-strategy.pdf 

3. Question: Will CBAS providers who experience a significant drop in participant 
attendance, or choose to close their center as a direct effect of COVID-19, be eligible 
for payment in absences of services? 

Answer: CDA is working with the Department of Health Care Services (DHCS), in 
consultation with the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS), to make a 
determination on this issue. 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/community-mitigation-strategy.pdf
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/community-mitigation-strategy.pdf
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/Pages/Immunization/ncov2019.aspx
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/community-mitigation-strategy.pdf


 

ACL 20-03 
Date:  March 18, 2020  
To: Community-Based Adult Services (CBAS) Center Administrators and 

Program Directors 
From:  California Department of Aging (CDA) CBAS Branch 
Subject: CBAS Center Operations During COVID-19 Outbreak 

Purpose 
This letter is to share information regarding Governor Newsom’s Executive Order of 
March 16, 2020, and to inform CBAS providers of CDA’s efforts to implement the 
Governor’s order and the implications for CBAS center operations. 

Background 
On Sunday March 15, 2020, Governor Newsom held a press conference in which he 
announced that in order to reduce the risks of COVID-19 spread to those most 
vulnerable, he was directing Californians 65 and older and those with chronic underlying 
health conditions to remain at home. He emphasized that he is committed to working on 
innovative new ways to meet the needs of those individuals “sheltering in place.” On 
Monday March 16, 2020, Governor Newsom issued an Executive Order directing the 
California Health and Human Services Agency (CHHSA) to support vulnerable 
individuals such as seniors and those with chronic underlying health conditions isolated 
at home by: 1) developing alternatives to community-based services; and 2) leveraging 
existing programs and service providers. 

What CBAS Providers Need to Know 
CDA is currently working with representatives from the Department of Health Care 
Services (DHCS), the California Department of Public Health (CDPH), as well as 
coordinating closely with Medi-Cal Managed Care Plans and the California Association 
for Adult Day Services (CAADS) to develop a framework for how CBAS providers may 
be approved to continue providing care for CBAS participants who are most vulnerable 
and remaining at home. CDA anticipates releasing more detail in the coming days that 
will allow providers to determine whether they will be willing and able to meet the 

https://www.gov.ca.gov/2020/03/16/california-issues-directive-to-fight-covid-19/
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specific service criteria, reimbursement possibilities for such services, and the process 
for obtaining approval. 

Please know that the environment is changing fast and new information is coming daily. 
As soon as CDA has more specifics to share, we will do so. Meanwhile, to the degree 
you can, please assist your most vulnerable participants with their needs at home and 
keep the CBAS Branch informed of any changes to the operational status of your center 
(e.g., reduction in hours, changes in staffing, closures). Thank you. 

Questions 
Please contact the CBAS Branch if you have any questions: (916) 419-7545; 
cbascda@aging.ca.gov. 

mailto:cbascda@aging.ca.gov

	Frequently Asked Questions - #1
	Guidance for Community-Based Adult Services for
	Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)
	Released - March 13, 2020
	1. Question: CBAS centers are experiencing a significant drop in daily attendance due to COVID-19.  Can CBAS centers adjust staffing according to their daily attendance rather than their average daily attendance (ADA)?


